Asteptam scorul si comentariile Dvs. pt aceasta emisiune folosind linkurile de mai jos.
Pentru a vota apasati pe stelutele de mai jos
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (48 votes, average: 4.67 out of 5)
Loading ... Loading ...

Doneaza

38 Responses to “210. Istoria Bisericii AZS in Romania – 3. Invitat: Nelu Dumitrescu”

  1
 1. Beni, daca mai esti pe aici, si te mai intereseaza Is.8,20 gasesti afisat la adventistchicago.org Biserica Addison , Addison Tv , 5 Mai. Sper ca iti amintesti ,cind am dat ” Strainului” adresa mea ,ti-ai exprimat dorinta sa te anunt si pe tine, si deoarece nu am alta posibilitate, te anunt pe aceasta cale. In orice caz timpul a zburat prea repede si a trbuit sa renunt la multe. Poate cel mai important lucru pierdut a fost un comentariu Non-adventist, la acest text, care spunea ca: ” Legea modeleaza conduita/ comportamentuliar Marturia modeleaza credinta”. De asemenea au ramas multe texte necomentate printe care amintesc Apoc.12,17; 19,10;22,9;prin prisma 1Cor.12,28, precum si multe afirmatii de pe internet, unele sub pretentia de originalitate, nu numai prin prisma textului Is. 8,20 ci a filmului recent lansat ” Codul Genesei”. Orice scapare insa, inseamna un loc de mai bine… Sa ai o saptamina binecuvintata.

  Dr.Virgil Indreiu

 2. 2
 3. DR.Virgil Indreiu

  Multumesc ca ti-ai amintit de cererea mea..Sincer ,mi-ai facut o surpriza frumoasa la care nu ma asteptam.
  Am vizionat cu mare atentie cele 50 de minute in care ai incercat sa explici Isaia 8;20 “(la lege si lla marturie)

  Ce am observat este ca tu si cu mine folosim metoda diferita de a citi in biblie si deci este si normal sa ajungem cateodata la concluzii diferite.
  Daca iti amintesti ,intrebarea mea a fost nu ce inseamna cuvintul -MARTURIE-pentru noi astazi ,ci ce a insemnat acest cuvint pe vremea lui ISAIA .
  Incercarea ta de a da un inteles anumit din TOATA scriptura este pentru mine irelevanta ,deoarece eu m-am referit la timpul lui ISaia si nu la anul cand sa incheiat scriptura (primul secol,sau ce ar putea sa insemne astazi in sec21-)

  Cuvintele lui Isaia sa fie intelese trebuiesc privite asa cum erau intelese cand traia elsi nu dupa 2500 de ani.
  Pe vremea lui Isaia ,tablele legii erau numite TABLELE MARTURIEI iar lada de lemn in care erau plasate se numea CHIVOTUL MARTURIEI.
  In alte cuvinte Isaia afirma ca oamenii ce au lumina in ei se poarta in conformitate cu cele 10 porunci (tablele marturiei) si in conformitate cu legea celor 600 de porunci aflate linga Acest chivot al MARTURIEI.
  Pentru mine este foarte CLAR si SIMPLU .
  Imi dau seama ca poti sa intelegi si asa cum ai prezentat tu ,dar eu cred ca aceea este o interpretare ce nu tine apa (vorba lui EDI).
  Oricum iti multumesc din nou pentru faptul ca te-ai gandit la mine.
  Pentru mine ,chiar daca nu sint de acord cu tine ,esti un om deosebit si te apreciez foarte mult.
  Cu drag
  Beni.
  .

  Beni Plesa

 4. 3
 5. Dragutule Benilain (2),

  Gasesc interesante unele dintre afirmatiile tale.

  Intrebare:

  In textul citat mai jos ce se intelege prin chivotul legamantului ?

  Apocalipsa 11:19 Si Templul lui Dumnezeu, care este in
  cer, a fost deschis: si s-a vazut chivotul legamantului Sau, in Templul Sau. Si au fost fulgere, glasuri, tunete, un cutremur de pamant, si o grindina mare.

  In vremea lui Ioan ce se intelegea Benilain ? Tot VT ?

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 6. 4
 7. Doamnelor si Domnilor,

  Am trait si momentul (min. 30:06) ca acel zvon cu contabilitatea dubla sa fie confirmat si astfel fondul secret sa devina realitate.

  Daca am privi lucrurile din perspectiva autoritatilor ce s-ar putea spune despre BAZS sau despre Stefan Nailescu conducatorul ei ? Le-a tras Nailescu o teapa autoritatilor ? Este o poveste asa de interesanta aceasta teapa ? Este un fapt de glorie al istoriei BAZS sa pacaleasca statul ?

  De ce nu stateau privilegiatii la servici opt ore ? Nu era si asta un fel de furt din avutul bisericii in folosul privilegiatilor ?

  I-au mintit cumva Nailescu si fratii pe cei de la Departamentul Cultelor ? Pai ce fel de model a fost sau este BAZS pentru cei care dupa pretentiile lor nu au adevarul ? Este aceasta contabilitate dubla un siretlic, o scamatorie de tip AZS-ista ?

  Dar cu adunarile facute fara autorizatie de ce nu se spune nimic ?

  S-au facut abuzuri. Ce va zice Atotputernicul ?

  Iata unde ajung mercenarii asa zisii “fratii nostri” ce ocupa posturile de pastori privilegiati. Ce nu fac mercenarii pentru bani, nu-i asa ?

  Interesant va fi momentul publicarii notitelor amintite in emisiune. Oare cum se vor interpreta aceste fapte ? Vor apare alte speculatii ?

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 8. 5
 9. Domnule Indreiu (1),

  Este povestea cu fondul secret un abuz al BAZS ? Cine a stricat imaginea bisericii in acest caz incredibil ? Cumva fratii din Comitetul Uniunii ? Sa fie vorba despre o forma de minciuna prin omisiune ? Asa procedeaza “crestinii” din varful piramidei BAZS ?

  Oare este corect sa ne mandrim cu un asemenea gest rusinos ? Asta ne invata EGW ?

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 10. 6
 11. Marius Popilian

  Chiar ca mi-a fost dor de comentarile tale. Sper ca nu sa sfirsit lumea in Germania ,dupa spusele lui Camping.?
  Marius ,ma intrbi ce se intelege in textul dat de tine;
  “”Apocalipsa 11:19 Si Templul lui Dumnezeu, care este in
  cer, a fost deschis: si s-a vazut chivotul legamantului Sau, in Templul Sau. Si au fost fulgere, glasuri, tunete, un cutremur de pamant, si o grindina mare.”

  Nu stiu ce a vrut sa spuna Ioan ,insa daca imi amintesc bine EGW -aplica aceasta viziune apocaliptica la peroada in care adventistii au inceput sa umble dupa simbete.(1847)
  Dupa cate imi amintesc –in 1847 cand printr-o viziune asemanatoare cu a lui Ioan ,ea vede acelasi lucru ,eu nu retin sa fi fost “fulgere ,cutremure de pamint (nici in cer si nici pe pamant),voci multe sau grindina mare.
  Limbajul este apocaliptic si cine vrea sa-l vada literal,ajunge la balamuc.
  Care este parera ta despre chivotul marturiei si tablele marturiei ??
  Mai intra si pe oxigen2.net din cand in cand.
  Beni

  Beni Plesa

 12. 7
 13. Beni, te rog nu confunda profetii cu preotii. Multi preoti au devenit formalisti, si cred ca iti amintesti ca cel ce l-a inregistrat pe Domnul Hristos habar n-a avut ce face; doar cei doi profeti batrini ( Ana si Simeon) au stiut. Ba mai mult ,unii conduceau la apostazie; ( cu siguranta ca nu erau toti asa). De aceea Dumnezeu le spunea : ” Imi este scirba de practicile voastre”; dar cei ce pastrau stindardul si asigurau cuntinuitatea invataturilor si a practiciilor erau profetii. Pentru ca in spatele lor era Domnul Hristos , invataturile lor aveau continuitate, consecventa si asigurau permanenta. Deaceea Ieremia vorbeste despre” profetii din vremurile stravechi, ( deci nu se referea la Isaia, si despre acelas lucru vorbeste Petru. De aceea ca punct de referinta Isaia ne da textul ( 8,20). Atunci s-au astazi nu se poate intelege ce vrea fiecare; sint niste reguli pe care le gasim tot in Biblie ( nu avem nevoe de surse externe). Tu spui ca si eu si tu avem dreptate; se poate intelege si asa si asa. Nimic mai fals. Daca tu ai dreptate eu sint gresit. Amindoi nu putem avea drteptate. Biblia este singura in masura sa arbitrze. Daca amindoi avem dreptate atunci si Camping are dreptate. El s-a dovedit a fi un profet fals! dece a gresit?. Pentru ca a asociat niste texte care nu au nici o legatura, pentru asi demonstra teoriile. A impus textului propriile metode de interpretare in loc sa accepte metodele intrinseci, continute chiar in textul Biblic. El a fost verificat de ralitate; in acelas mod, mai devreme sau mai tirziu, si noi vom fi verificati. Ca atunci sa nu fie prea tirziu, astazi ,eu si tu avem posibilitatea sa ne confruntam personal cu Cuvintul , si sa ne corectam traectoria. Daca Biblia nu este o stinca solida de nezdruncinat, un punct de reper pentru planeta Pamint, atunci vai si amar de tine ” Planeta Pamint” ba mai mult vai si amar de tine ” imparatie a cerurilor”. Te rog sa ami remarci un lucru: pe vremea lui Isaia nu existau cele 600 de reguli de care ai vorbi, deci el nu se putea referi la ele. Ele au fost inventate mai tirziu de acel tip de preoti despre care am vorbit, de rabinii, filozofii si savantii de mai tirziu dupa cum ” regulile moderne” sint inventate de filozofii si savantii nostrii si sint impotriva realitatilor intinseci ale Bibliei. Tine cont insa, ” Nu Tot Ce Zboara Se Maninca” Sa ai o saptamina binecuvintata!

  Dr.Virgil Indreiu

 14. 8
 15. Sergiu, nu stiu dece astepti raspuns de la mine, si desi sint contrariat am sa-ti raspund; nu raspund direct ci am sa-ti povestesc o intimplare. La un moment dat aveam o gravida care mai avea 7 copii. Acesti ” oameni ” ocupau o vila alcatuita dintr-o singura camera tencuita si pardosita cu balega de cal amestecata cu cea de vaca. Mobila lor era alcatuita din 4 tarusi batuti in pamint, si pe care erau batute niste scinduri, in loc de perne erau niste stiuleti de porumb legati in manunchiuri, si se acopereau cu hainele cu care umblau ziua. Aici trebuia sa se nasca al 8-lea. Nu iti spun ca eram sanctionat daca aveam vre-o nastere la domiciliu, si nici ca ” noi” eram oaia neagra a Societatii Comuniste” ci te intreb daca era sanatos, fizic si moral si daca era etic ca acel copil sa se nasca ” la domiciliu”? Trbuia sa fac ceva pentru ei sau nu? Am incercat sa pregatesc terenul ,cu multe luni ininte, dar sotul nu ceda; ” cine sta cu copii” daca sotia se duce sa nasca la spital (era intrbarea lui obsesiva). Cind s-a apropiat termenul i-am propus o ” afacere”; Ii dau concediu medical, chiar mai mult decit sta sotia in spital. I-a suris dar nu ma credea, deoarece stia ca eu nu dadeam certificate medicale, decat in situatii reale ( aveam cel mai sczut numar de zile de C.M. pe judet) . In orice societate civilizata poti sa dai tatalui , C.M. -pentru ingrijirea copilului bolnav, dar nu in Rominia, asa ca a trebuit sa “fabric un diagnostic, care sa-mi permita numarul de zile; i- am scris Pneumonie acuta, a trbuit sa inventez simtomatologia care sa ma sustina, si bineinteles ” tratamentul” pe masura . Pentru ca dupa 7 zile nu mai puteam sa-i prelungesc ( conform legilor de la acea data) la policlinica nu-l puteam trimite asa ca a facut o absenta , si apoi i-am dat un alt certificat de 7 zile.( Era muncitor la fabrica de cherestea Vernesti / Buzau) Pina aici toate bune, numai ca la scurt timp am avut o inspectie de la judet. In acele ocazii se lua pacient dupa pacient si dupa diagnistic se urmarea simptomatologia daca era notata cu amanunte ca sa sustina diagnosticul si se urmareau masurile terapeutice,etc. A ajuns la ” bolnavul” cu pricina si m-a intrbat: “cum ti-ai permis sa tratezi o pneumonie la domiciliu”? In timp ce-si inregistra cazul in ” catastif”, mi-a spus ” asta o sa te coste. Foaie dupa foaie… peste o saptamina ajunge din nou la acelas bolnav. ” vezi, ti-am spus eu’….Am luat registru de gravide si i-am aratat. Nu i-a “cazut fisa”. I-am spus toata povestea….Nu puteam sa dau tatalui C.M. pentru ingrijirea copilului bolnav. (chiar si asta ar fi fost o minciuna). Ingindurat m-a sters din catastif. Dupa comunisti eu nu eram decit un borfas un mincinos un cibucar, un excroc din cauza caruia societatea comunista nu poate atinge culmile stralucitoare… Sergiu mi-a fost scirba de societatea comunista, si imi este scirba si acuma ( sint 36 de ani de la acel certificat). Si daca n-ai primit raspunsul, aminteste-ti ca in urma cu citiva ani cineva a spus ” Dati Cezarului…” ( coledtia ta poate completa). Mi-e scirba nu numai de societatea comunista si sustinatorii ei, dar de orice societate care isi baga nasul unde nu-i fierbe oala. Tie nu? Dupa cite stiu ( daca sint bine informat statul Romin plateste preotii/ pastorii dar Adventistii sint singurii care refuza acesti bani. Perfect. Daca nu sint in stare sa se administreze singuri n-au dreptul la existenta! Nu te deranjeaza, ca din taxele tale sa se faca astfel de plati. Ai protestat vreodata? Cu siguranta nu, in schimb de nenumarate ori te-ai facut judecatorul bisericii adventiste, avind pretentia sa ti se dea raport ce se fac cu banii, sau sa se foloseasca dupa ” viziunea” ta ( si altora) care nici macar nu faceti parte din biserica( sau poate sinteti inscrisi formal in vreun registru). Daca ati fi in biserica ati sti ce se intimpla cu banii dupa cum stiau la vremea respectiva cei ce erau in biserica, atunci.( Desi eram copil atunci stiam si noi copii)Te intereseaza despre constructiile “clandestine” de biserici.(Daca ai fi fost atent ai fi vazut ca Marius a spus ca acesta este subiectul urmator.) Dece comunistii trbue sa spuna cind si unde sa se construiasca o biserica. Cite aprobari au dat in 50 de ani ei care se “interesau” de bunul mers al poporului. Parintii mei si-au vindut casa si au construit o biserica( 1968-1972). Dece astfel de actiuni trebue condamnate?!Cine are dreptul sa judece astfel de actiuni? Erau oameni maturi ( 55 ani ) cu capul pe umeri cu minte in cap, si nu inteleg dece cinva trebue sa se amestece in astfel de treburi: sau mai precis dece au creat comunistii o de societate care sa generze astfel de situatii? In muntii Hunedoarei s-a construit un lac de acumulare pentru care s-au demolat 3 sate si 3 biserici ortodoxe. Oamenii au fost bagati in 5-6 blocuri confort 3 , animalele duse la abator ( pentru clasa muncitoare- ei erau exploatatorii)Dece este drept ca astfel de lucruri sa se intimple si este nedrept sa se construiasca o biserica, constructie care nu afecteaza fondul statului Pe ce criterii s-a stabilit ca prima situatie este legala si a doua nu. Chiar crezi ca in numele puterii poti justifica astfel de actiuni . Ai plins vre-o clipa pentru aceasta situatie. Ai pus-o cumva in colectia ta de ” opinii” ( Sau asta nu intra la capitolul “opinii”). Mi-e scirba de societatea comunista si multumesc lui Dumnezeu ca am scapat de ea; si asta nu cind eram la Tisau ci cind eram la Institutul Oncologic Bucuresti, meduc primar, Doctor Emerit. Ma rog ca Dumnezeu sa-ti dea ” alifie pentru ochi”

  Dr.Virgil Indreiu

 16. 9
 17. P.S.Cele 3 biserici ortodoxe nu s-au reconstruit. Nu era normal, moral si etic sa se reconstruiasca? Dece nu s-au reconstruit. ( Poate patriarhia n-a facut cerere. Chiar trebuia facuta o astfel de cerere? ) Nu crezi ca atituidinea ta este un exemplu de legalism monstruos? Sa ai o zi binecuvintata!

  Dr.Virgil Indreiu

 18. 10
 19. DR>VIRGIL INDREIU

  Virgile,am tot respectul pentru eforturile tale in domeniul profesional–medic primar-doctor emerit.
  Iti respect mult si eforturile depuse in a-ti construi o perspectiva biblica pe care sa-ti bazezi viata ta “spirituala”.
  Observatia mea este ca oamenii care apartin unei secte crestine fondate de un “profet”sau “profeteasa” sint in mare dezavantaz cand este vorba sa s-si corecteze anumite greseli de interpretare mostenite de la acea profeteasa.
  Esti un om educat si sincer in credinta ta ,incearca te rog sa verifici cu biblia in context unele afirmatii facute de Elena White ,afirmatii care au dat dureri de cap la multi altii adventisti tot asa de sinceri si bine intentionati ca tine.
  Ideia asta cu –definitia -marturiei- din Isaia nu o ai din biblie ci este o speculatie adventista ,pe care unii mai fanatici au duso la extrema afirmind ca aceasta MARTURIE_la care se refera Isaia ar fi chiar –MARTURIILE scrise de Elena White.
  Intrebarea mea ramane si inca nu ai raspuns la ea;
  De ce Moise numeste cele 10 porunci –tablele marturiei iar chivotul este numit Chivotul MARTURIEI ??
  Aplicand sfatul tau sa ramanem doar la biblie ,oare nu ar trebuii sa ne multumim cu definitia data chiar de MOISE?>
  Ai dreptate cand afirmai ca ;-amindoi nu putem avea dreptate–.
  Eu nu am spus ca tu ai dreptate ,ci ceea ce am afirmat a fost ca SE POATE face si speculatia respectiva ,insa este o speculatie superficiala ,o speculatie ce ignora insasi definitia data de MOISE.
  Eu consider acest capitol incheiat si oricum iti multumesc de atentia oferita pe marginea acestui subiect.
  PS–transmite salutari fratelui tau din Atlanta si familiei lui ,Sint oameni deosebiti si ai admir foarte mult.
  Cu drag
  Beni.

  Beni Plesa

 20. 11
 21. Domnule Indreiu (8 si 9),

  Va multumesc pentru timpul acordat in vederea formularii sincerelor dvs. raspunsuri de mai sus.

  Am retinut din postarile dvs. cateva idei interesante.

  A gandi, dupa parerea unora, inseamna a face legaturi si legaturi intre legaturi. Plec de la premiza ca aceste legaturi pe care le facem fiecare dintre noi sunt definite de filtrele sistemului unic de valori al fiecarei persoane. Va reamintiti ca fiecare avem, spre exemplu, amprente digitale unice, nu-i asa ?

  In contextul celor de mai sus, v-am solicitat parerea dupa ce am luat cunostinta de criticile aduse de dvs. in fata adunarii ( a se vedea predica de pe adventistchicago.org pe care a-ti recomandat-o lui Benilain) la adresa proiectului O&P. Ca orice proiect si acest proiect are parti bune si… alte parti.

  Sincer sa fiu, ma surprinde modul in care doriti sa abordati problema si anume din perspectiva unui om plin de scarba chiar si dupa 36 de ani de la acel trist eveniment amintit de dvs.

  Permiteti-mi sa va intreb: “Comunismul, din perspectiva dvs., a fost ingaduit de Dumnezeu ? A facut parte din planurile Sale ?

  Ca specialist, stiti ce perturbatii psiho-somatice poate aduce o astfel de presiune rezultata din gama de resentimente care au generat o astfel de scarba. Totusi situatia in care declarati ca va aflati ma face sa va intreb: “Oare la fel ar fi procedat si Isus ?” S-a urcat, spre exemplu, Isus pe cruce plin de scarba si resentimente fata de cei pentru care s-a rugat apoi lui Dumneze: “Tata iarta-i ca nu stiu ce fac ?” A fost Isus doar un fatarnic la fel ca preotii sau carturarii vremii in care a fost pe pamant ?

  Sau mai bine sa reformulez intrebarea: “Oare la fel ar fi procedat si omul Pavel ?” Oare din scarba pentru unii s-a apucat Pavel sa faca corturi ?

  Ideea de a fi paine in casa Domnului va aduce in situatia sa credeti ca ar fi vorba doar de painea necesara privilegiatilor (pastori mercenari – vedeti traducerea lui Ioan 10 din limba italiana) si anexelor care le slujesc intr-un sistem ca cel numit BAZS ? Dar cand insusi Isus spune ca pastorilor platiti nu le pasa de oi, este si in acest caz Isus doar un mincinos ? Unde aminteste Isus de sistemul BAZS sau alte sisteme crestine ?

  Va readuc aminte in context si declaratia unui astfel de pastor mercenar care vrea sa demoleze Biblia (a inceput deja cu Cartea Genezei):

  “La doctrina toti suntem tari, suntem egoisti, mancam banii vaduvei, mancam viata orfanului, suntem afaceristi, suntem smecheri, suntem mincinosi, suntem rai, dar daca ni se cere asta o facem .“

  Dvs. credeti ca Duhul Sfant se afla in zidurile cladirilor (templelor) plantate de mercenari pe spinarea naivilor prozeliti care fac parte doar din averea unui cult (sistem religios) ?

  Sau poate ca este totusi vorba de cu totul altceva mentionat foarte clar de Pavel, care afirma, citez (1 Corinteni 3:16): “Nu stiti ca voi sunteti Templul lui Dumnezeu, si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi?”
  Dar de templul trupului lui Isus ati uitat cumva ?

  Va intreb: “Conditia ca Duhul Sfant sa locuiasca in dvs. n-ar incepe probabil cu igienizarea inimii si mintii dvs. pline inca de resentimentele care v-au produs scarba, asa dupa cum reiese din declaratia dvs. din postarea de mai sus ? N-ar trebui ca in locul acelor duhuri resentimentare generatoare de scarba sa-i ia locul acel Duh care v-ar putea indemna si pe dvs. sa va rugati : „Tata iarta-i pe acei comunisti fara Dumnezeu caci n-au stiut ce fac ?“

  Nu astept un raspuns public din partea dvs. ci doar va sugerez sa incercati sa meditati la atitudinea (perspectiva) lui Isus, Stefan, Pavel sau Petru. In rest nu cred ca resentimentele de care pomeniti mai sus va pot aduce pacea si linistea interioara oferita de locuirea in totalitate doar a Duhului Sfant in mintea si inima dvs. Nu puteti sluji la doi stapani, nu-i asa ?

  P.S. Oare chiar nu v-ati intalnit in vasta dvs. experienta si cu (vorba lui A. Plesu): „Lichele pline de lecturi ?“ Pentru lichele nu credeti ca este bine sa va rugati ? Dar pentru hotii de suflete ?

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 22. 12
 23. Benilain (6),

  Am retinut din ideile tale printre altele si urmatorul citat:

  Limbajul este apocaliptic si cine vrea sa-l vada literal,ajunge la balamuc.

  Deci daca am inteles corect, draga Benilain, din perspectiva ta, Ioan era nebun de legat cand declara, citez:

  Apocalipsa 11:19 Si Templul lui Dumnezeu, care este in
  cer, a fost deschis: si s-a vazut chivotul legamantului Sau, in Templul Sau. Si au fost fulgere, glasuri, tunete, un cutremur de pamant, si o grindina mare.

  Deci cand a vazut in templul din cer acel chivot era de dus la balamuc ?

  Scumpule Benilain, te faci ca nu intelegi ca lui Moise i s-a spus sa faca un cort ca cel ce i s-a aratat pe munte ? Ai uitat ca tot pe munte i s-a spus cum sa faca chivotul in care au fost puse cele doua table de piatra pe care Dumnezeu a scris cu degetul Sau cele 10 PORUNCI ?

  Tu chiar crezi ca LEGEA MORALA A CELOR 10 PORUNCI TE DUCE LA BALAMUC ?

  Benilain dragule, cand te respect ? Cand iti poftesc nevasta si bunurile tale din Atlanta ? Apropo, esti insurat ? Ai copii ?

  Benilain, te iubesc cand te astept dupa colt cu un par in mana sa-ti arat forta muschilor mei printr-o lovitura in moalele capului ? Sau cand iti fur sufletul cu legende urbane ? Crezi ca cele 10 porunci sunt doar legende urbane ? Crezi ca oamenii pot sa stabileasca raporturi normale de incredere reciproca daca se mint si se fura unul pe altul ? Sau crezi ca doar controlul este bun, iar increderea este mortala ? Sau poate crezi in succesul speculatiilor de la bursa ? Actgiunile de la Bursa ca si lozul in plic nu sunt doar un tribut platit prostiei ?

  Benilain, tu crezi ca omul este doar lup pentru om ?

  Benilain, te mai intreb inca odata: “LA CE MAI ESTE BUNA RELIGIA ?”

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 24. 13
 25. Benilain,

  La LEGE se refera la LEGEA LUI MOISE, iar la MARTURIE se refera exact la ce ai spus: “LA TABLELE MARTURIEI.”

  Dupa cum stii, chiar si Pavel a fost confruntat cu vechea incapatanare a iudeilor de a se raporta numai la LEGEA LUI MOISE cerandu-le celor dintre neamuri sa se lase taiati imprejur. De ce ? Simplu. Pentru ei jertfa lui Cristos pe Golgota este irelevanta chiar si azi la 2011 ani d. Cr. Pentru unii dintre ei Mesia inca nu a venit. Deci jertfa de pe Golgota nu este recunoscuta ca jertfa suprema care a facut fara sens jertfirea in continuare a animalelor (CONFORM CU NORMELE DIN LEGEA JERTFELOR SAU LEGEA CEREMONIALA A LUI MOISE).

  Benilain, nu BAZS a descoperit diferenta dintre aceste doua legi, nu EGW ci problema era deja cunoscuta, spre exemplu, si de Isaia.

  Prin aceasta jertfa perfecta i s-a atribuit lui Isus autoritatea de a fi singurul mijlocitor intre om si Dumnezeu, “Tatal nostru care este in ceruri”, dupa cum afirma crestinii. Fara aceasta jertfa recunoscuta de Tatal, Isus ar fi ramas doar un inpostor de talia lui Baraba. Tu ce crezi ?

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 26. 14
 27. Benilain,

  Diferenta dintre cele doua legi o face foarte clar si Daniel, citez din capitolul 9:

  Versetul 4: M-am rugat Domnului, Dumnezeului meu si I-am facut urmatoarea marturisire: Doamne, Dumnezeule mare si infricosate, Tu, care tii legamantul si dai indurare celor ce Te iubesc si pazesc poruncile Tale!

  Versetul 5: Noi am pacatuit, am savarsit nelegiuire, am fost rai si indaratnici, ne-am abatut de la poruncile si oranduirile Tale.

  Versetul 6: N-am ascultat pe robii Tai prorocii, care au vorbit, in Numele Tau, imparatilor nostri, capeteniilor noastre, parintilor nostri, si catre tot poporul tarii.

  Versetul 7: Tu, Doamne, esti drept, iar noua ni se cuvine astazi sa ni se umple fata de rusine, noua tuturor oamenilor lui Iuda, locuitorilor Ierusalimului si intregului Israel, fie ei aproape, fie departe, in toate tarile in care i-ai izgonit, din pricina faradelegilor de care s-au facut vinovati fata de Tine!

  Versetul 8: Doamne, noua ni se cuvine sa ni se umple fata de rusine, da, noua, imparatilor nostri, capeteniilor noastre, si parintilor nostri, pentru ca am pacatuit impotriva Ta!

  Versetul 9: La Domnul, Dumnezeul nostru, insa, este indurarea si iertarea, caci impotriva Lui ne-am razvratit!

  Versetul 10: N-am ascultat glasul Domnului, Dumnezeului nostru, ca sa urmam legile Lui pe care ni le pusese inainte prin robii Sai, prorocii;

  Versetul 11: ci tot Israelul a calcat Legea Ta, si s-a abatut astfel ca sa n-asculte de glasul Tau. De aceea, ne-au si lovit blestemele si juramintele scrise in Legea lui Moise, robul lui Dumnezeu, pentru ca am pacatuit impotriva lui Dumnezeu.

  Ce zici Benilain, care este LEGEA rostita (glasul) si scrisa de DUMNEZEU ? Care sunt criteriile sau normele morale care definesc pacatul ? Care este dupa doctrina bisericii tale LEGEA DOMNULUI ? Aia care ii cere lui Isus sa fie taiat imprejur a 8-a zi ? Aia care ii cere lui Iosif si Mariei (fecioara care l-a nascut pe Isus) sa aduca niste turturele ca jertfa ?

  Apropo, tu crezi ca vei mai avea organe de reproducere ce vor apartine trupului tau nemuritor de pe noul pamant ? La ce-ti mai sunt necesare ? La perpetuarea speciei ?

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 28. 15
 29. Beni. desi ai spus ca ai terminat discutia,poate mai ai rabdare si citesti ultimul scurt mesaj: ” Legea modeleaza practica noastra iar marturia modeleaza credinta noastra” Matthew Henry – Commentary on the whol Bible. Acest Henry n-a auzit de Biserca Adventista pentru simplul motiv ca a trait in jurul anilor 1700. Daca ai cunoaste personal scrierile Scriitoarei EGW si literatura bisericii ( asa cum pretinzi, ai fi putut observat ca nu am folosit nici una din sursele pe care le amintesti tu. Cu citatul de mai sus ti-am dat un exemplu. Ai fi putut observa ca in predica am folosit citate din Moody etc. Ma rog ca Dumnezeu sa te calauzeasca!

  Dr.Virgil Indreiu

 30. 16
 31. Sergiu, imi pare rau ca ai inteles ca privesc comunismul prin acel episod. Amintirile despre comunism dateaza din copilarie, si n-are rost sa vorbesc despre ele aici. Prin acel incident am vrut sa arat ce fel de “umanism ” era comunismul si ca o astfel de societate nu merita sa traiasca si trebue pusa la punct, individual si colectiv, mai devreme sau mai tirziu. Cei pentru care S-a rugat Domnul Hristos au fost cei ce L-au rastignit, si care intr-adevar nu stiau ce fac. Celor care-L ispiteau, le spunea pui de napirci, morminte varuite, fii Diavolului , vulpea aceea… oare toti acestia nu stiau ce fac.? Lor le spunea ca Cezarul nu trebue sa se amestece unde “nu-i fierbe oala ” si cind isi depaseste atributiile trebue pus la punct. Nu uita ca Dumnezeu a trimis pe Babilonieni sa cucereasca Ierusalimul, dar pentru ca si-a depasit atributiile ( ” prea mare a fost minia ta,”)Babilonul a fost pedepsit : ” nu ve-i mai exista pe pamint”. ( citate din memorie dar cred ca le recunosti). Lui Eli Dumnezeu i-a spus ca ” vei sta necurmat inaintea mea” ca dupa citiva ani sa-i spuna ” NU”. ” Voi cinsti pe cine ma cinsteste, dar dispretuiesc pe cel ce ma dispretuieste” (1 Samuel 2.30) Oare nu stia Dumnezeu viitorul? Ba da. dar El nu judeca dupa atotcunoasterea Sa ci lasa pe om sa dovedesca ( siesi si altora) cit este de responsabil. Aceeas sansa au avut-o si comunistii si comunismul. Pentru ca a ” fost rinduit de Dumnezeu” ( cum spui tu ) nu inseamna ca trebuia sa-si permita toate atrcitatile pe care le-au facut, si trbue inchis ochii fata de toate. Iti doresc multe binecuvuntari.

  Dr.Virgil Indreiu

 32. 17
 33. Marius Popilian

  “”La LEGE se refera la LEGEA LUI MOISE, iar la MARTURIE se refera exact la ce ai spus: “LA TABLELE MARTURIEI.”

  Mi-ai facut o surpriza placuta prin faptul ca ai recunoscut validitatea idei ca cele 10 porunci sint numite _-marturie–in isaia 8;20.iar cuvintul -lege-se refera la toate poruncile grupate “in legi”si puse langa chivotul MARTURIEI.
  Pana aici “mergem impreuna” .complicatiile apar cand trebuie sa decidem care porunci mai sint valabile pentru astazi si de fapt Moise le-a pus intr-o “carte a legii” asezindu-le linga chivotul MARTURIEI (10 porunci) ?
  Pe ce criterii alegem ce porunci sint valabile si care nu mai sint pentru crestini ?
  Eu nu cred ca tu (sau oricine altcineva) va putea sa dezvolte un sistem rational de selectare a poruncilor de linga chivot.
  Legea de linga chivot tu o numesti CEREMONIALA si ca nu mai este mandatorie pentru noi ,iar cea din chivot este VESNICA si deci trebuie sa ne ghidam dupa ea ,insa nu pentru “mantuire”.
  Sergiule–hai recunoaste ca nu vei gasi doi sabatarieni care sa fie de acord cand este vorba despre ce porunci TREBUIE astazi sa alegem din -CARTEA LEGII-??
  Levetic 11 si 23 sint porunci pe care sabatarienii le fac “VARZA” (vorba lui Danut Tanase)iar cei mai extremisti si doritori de porunci ,ca si cum nu ar fi fost de ajuns cu cele peste 600 de porunci de linga chivot ,mai adauga si pe cele date prin viziunile Elenei White.(vegetarianismul plus toate ideile fanteziste despre interzicerea fotografiilor ,tinuta vestimentara etc )
  Ca concluzie iti spun perspectiva mea;
  –ceea ce apostolii au INVATAT pe alti sa faca este valabil pentru crestini .
  –ceea ce apostolii inca mai practicau nu este o regula pentru crestini.
  Biserica lui Iacob din Ierusalim ,Luca afirma ca era plina de ravna pentru lege (legea lui Moise sau ceremoniala cum vrei tu sa te referi la ea).
  Astazi nici un sabatarian adventist nu mai pretinde.ca este plin de ravna pentru legea lui Moise (ceremoniala).
  Faptul ca Isus sau apostolii in primul secol au tinut sabate sau porunci date de moise este irelevant pentru crestinii dintre neamuri.
  Legea a venit prin Moise dar harul si adevarul a venit prin Isus -spunea Ioan.
  Isus le spunea apostolilor sa mearga sa propovaduiasca evanghelia si sa-i INVETE tot ce le-a poruncit (invatat) EL.
  Eu ,ca si Davis in psalmul 119 –pot sa afirm ca iubesc legea Domnului si orcecuvint care iasa din “gura” Lui.
  Iubesc aceasta lege deoarece prin ea mi sa aratat NEVOIA de un SALVATOR ce a implinit IN locul MEU cerintele legii perfecte ale lui Dumnezeu.
  Odata adus la Christos prin Duhul sfint Dumnezeu ma transformat si mi-a data o minte si o inima “noua” care acum iubeste legea si vede in ea un prieten ce vrea sa ma fereasca de toate capcanele pacatului ce asa de lesne vrea sa ne acapareze.
  Legea este buna ,sfinta si dreapta ,insa multi o folosesc impotriva scopului pentru care a fost data.
  Ps–Karl Barth afirma ca biblia CONTINE cuvintul lui Dumnezeu ,insa NU TOT ce este in biblie pus pe seama lui Dumnezeu este CUVINTUL DOMNULUI.
  Tu ce crezi despre aceasta ??
  Cu drag
  Beni

  Beni Plesa

 34. 18
 35. Domnule Indreiu (16),

  Va multumesc pentru timpul si raspunsul dvs. de mai sus.

  Din colectia mea de opinii, am retinut un text interesant, dupa parerea mea, care explica in parte de ce BAZS a pierdut carma si pluteste in deriva asa cum de altfel aminteste (mai mascat) si invitatul emisiunii, citez:

  Va amintiti porecla lui Abraham Lincoln? I se spunea Abe cel cinstit (Honest Abe). In tinerete, pe cand lucra intr-un rnagazin, a mers pe jos cateva mile ca sa-i inapoieze unei femei cativa banuti opriti in plus din greseala. Oamenii au auzit despre intamplare si le-au povestit altora. Cu timpul, si-a format reputatia unui om foarte cinstit. Era atat de respectat pentru caracterul lui, incat a fost propus candidat la presedintie din partea noului Partid Republican la intrunirea din 1860 de la Chicago, desi el nu plecase niciodata din Springfield, Illinois. Numele si reputatia lui i-au impresionat pe toti. Datorita calitatilor sale, a ajuns unul dintre cei mai respectati presedinti.

  Cu cat meditati mai mult la o virtute cum este integritatea, cu atat mai mult o veti folosi in viata dvs. Daca o „invartiti” in mintea dvs., asa cum ati tine in maini o lucrare artistica pretioasa, o veti programa profund in subconstient. Cu cat imprimati mai adanc aceasta virtute in subconstient, cu atat sunt mai multe sanse sa va purtati ca un om integru atunci cand imprejurarile o impun.

  Pe masura ce deveniti cunoscut pentru integritatea dvs., tot mai multi oameni vor avea incredere in dvs. si vor dori sa vi se asocieze. Vi se vor deschide usi. Veti incepe sa va bucurati de norocul pe care oamenii cu un caracter mai slab nu-1 cunosc niciodata.

  Acum, facand legatura cu afirmatiile dvs. din postarile de mai sus, apar cateva intrebari:

  1.Credeti ca atituidinea neadventistului Lincoln poate fi apreciata ca un exemplu de legalism monstruos?

  2.Cum definiti dvs. notiunea de integritate ?

  3.Cand vorbim de integritate ne putem raporta la Constitutia care defineste Crestinismul cuprinsa in LEGEA MORALA A CELOR 10 PORUNCI ?

  4.Daca ignoram Constitutia care defineste ce este moral, dupa ce criterii mai putem defini pacatul ?

  5.Este pacat sa minti chiar si pe trinisul Departamentului Cultelor ?

  6.Este corect sa se faca afirmitii de genul: „Nu va spun adevarul deoarece nu sunt delegat (ceva in acest sens aminteste si invitatul emisiunii) de Uniunea BAZS sa va spun adevarul ?

  7.Este BAZS un stat in stat ?

  8.Cand Isus a facut recomandarea: „Dati dar Cezarului ce este al Cezarului“, se referea cumva la ideea ca Cezarul nu trebuie sa-si bage nasul in sistemul religios subordonat statului pe care doar el are autoritatea de a-l conduce ?

  9.Pretentiile BAZS de a fi un stat in stat nu este o forma mascata de nesupunere in fata autoritatii celui pus de Dumnezeu la conducerea unei tari ?

  10.Sa demolam si in asemenea situatii autoritatea lui Dumnezeu sub pretextul unui legalism monstruos ? Sau sa-i dam Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu ?

  11.Pot emigrantii sositi in America sa-si revendice dreptul de a avea un stat independent ? Daca sunt, spre exemplu 3% emigranti italieni, pot pretinde acesti emigranti 3% din suprafata SUA care sa le apartina exclusiv ?

  12.Sau credeti ca doar in Romania a existat Regiunea Autonoma …?

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 36. 19
 37. Benilain (17),

  Daca admiti ideea ca ceea ce a scris VESNICUL DUMNEZEU are un caracter vesnic ca si Autorul sau, si ca atare ramane vesnic, atunci vei accepta probabil candva si ideea mentionata de Ioan in Apocalipsa 11:19 si anume ca: “Templul lui Dumnezeu, care este in
  cer, a fost deschis si s-a vazut chivotul legamantului Sau”, unde se afla originalul acelor TABLE ALE LEGAMANTULUI (TABLELE LEGII sau TABLELE MARTURIEI sau LEGEA LUI DUMNEZE (LEGEA TA – cum spune Daniel)) facut cu cei eliberati din sclavia fizica si spirituala a Egiptului si apoi cu toate neamurile pamantului in vederea eliberarii de sub jugul sclaviei pacatului.

  Chiar daca vrei sa accepti numai dogmele bisericii tale, care probabil ca te invata ca Ioan foloseste un limbaj apocaliptic, poate ca n-ar fi rau sa tii cont si de alte detalii scrise in Biblie. Am amintit deja unele dintre ele.

  Nu se spune nicaieri pe ce fel de material sunt scrise cele 10 porunci originale aflate in CHIVOTUL DIN CER. S-ar putea sa fie vorba de ceva de necuprins pentru imaginatia omului de pe pamant caci insusi Isaia (Isaia 64:4 – cum niciodata nu s-a pomenit, nici nu s-a auzit vorbindu-se, si cum nici n-a vazut vreodata ochiul asa ceva: anume ca un alt dumnezeu afara de Tine sa fi facut asemenea lucruri pentru cei ce se incred in El) sau Pavel (1 Corinteni 2:9 – Dar, dupa cum este scris: Lucruri, pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile, pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc) afirma ca este ceva deosebit peste imaginatia omului. S-ar putea ca atunci cand pamantescul va putea cuprinde infinitul nemuritor sa inteleaga ceva mai mult. Astazi muritorul pamantean doar se ingamfa cu vastele lui cunostinte, ca orice lichea plina de lecturi (vorba lui A. Plesu), desi sunt atatea mistere inca pe acest pamant care asteapta un raspuns.

  Pe de alta parte daca faci legatura cu ideea ca Dumnezeu este un Duh de DRAGOSTE, atunci nu poti vorbi despre faptul ca ai un duh de dragoste pentru sotia si copii tai (daca ai asa ceva) sau pentru aproapele tau, daca ii minti prin diversiune, distorsiune, omisiune sau promisiune, cum fac de altfel toti politicienii de pe intregul glob pamantesc, le furi doar sufletul cu legende urbane sau legende evreiesti, sau legende egiptene, sumeriene, babiloniene, etc., cum fac toti pastorii mercenari condamnati de insusi Isus evreul (Ioan 10:12 – Dar cel platit, care nu este pastor, si ale carui oi nu sunt ale lui, cand vede lupul venind, lasa oile si fuge; si lupul le rapeste si le imprastie. Ioan 10:13 Cel platit fuge, pentru ca este platit, si nu-i pasa de oi.) Auzi Benilain ? Cel platit ca orice mercenar nu-i pasa de oi, si fuge peste mari si tari ca Apologetul Exotic. Apropo Benilain, tu esti oaie sau capra ? Daca esti capra atunci ai alt cioban care are grija de sufletelul tau, nu-i asa ? Ciobanului tau din turma ta de capre ii pasa de tine ? Isi da viata pentru tine (1 Ioan 3:16 – Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea ca El Si-a dat viata pentru noi; si noi deci trebuie sa ne dam viata pentru frati) ? Este ciobanasul care are autoritatea sa se ocupe de turma ta fratele tau ? Sunt toate aceste cuvinte doar vorbe goale fara acoperire pentru ca haita de lupi sa pacaleasca si sa manipuleze turma de capre sau de oi, dragutule Benilain ?

  Ceea ce a avut un sfarsit la cruce, deci ceea ce avea un caracter trecator (muritor), vorbesc de LEGEA CEREMONIALA (aia cu turturelele pe care le-a adus Iosif si fecioara Maria ca jertfa inainte de a-l circumscrie a 8-a zi pe evreul Isus) trebuia scrisa de trecatorul (muritorul)Moise.

  Nu uita ca lui Moise i s-au aratat niste lucruri pe munte in cele 40 de zile si i s-a cerut sa respecte planurile date lui cu aceea ocazie (Exod 26:30 – „Cortul s?-l faci dup? chipul care ?i s-a ar?tat pe munte“, sau Exod 26:34 – „S? pui capacul isp??irii pe chivotul m?rturiei, în Locul prea sfânt“ sau Exod 27:8 – „Sa-l faci din scanduri si gol pe dinauntru. Sa fie facut asa cum ti s-a aratat pe munte“, etc., etc., etc).

  Pentru cei din timpul lui Ilie se vorbea despre un car de foc. Pentru cei din secolul XXI se vorbeste despre rachete, avioane, elicoptere, submarine desi probabil ca multi il faceau deja nebun de legat pe acel Jules Gabriel Verne (vezi: http://ro.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne ).

  Iata dar, dragutule Benilain, ca toti oamenii sunt trecatori, dar nu toti trecatorii sunt oameni. De ce le lipseste trecatorilor omenia devenind atat de cruzi ? Oare nu li s-a virusat compiuterul dintre urechi ? Oare cine este autorul acestor mici programioare numite virusi mintali sau meme ?

  Nu uita un alt amanunt. Ceea ce ramane vesnic a fost spus de glasul Vesnicului Dumnezeu si scris cu degetul Sau pe tablele de piatra aduse de muritorul Moise.

  Tocmai datorita faptului ca omul a fost proiectat ca la baza sistemului sau spiritual sa se afle “programul celor 10 porunci” orice deviere de la acest program este doar o incercare de virusare a acestui concept spiritual pe care-l considera adevarat cei ce imbratiseaza ideologia crestina. Unii chiar afirma ca este vorba despre un monstruos legalism desi Iacob pretinde ca daca credinta ta este
  fara fapte este din nefericire doar o credinta moarta. O fi si Iacob asta un monstruos legalist cum afirma dl. Indreiu ?

  Benilain, daca distrugi CONSTITUTIA CRESTINISMULUI VORBITA SI SAPATA-N PIATRA DE NEMURITORUL DUMNEZEU, ADICA LEGEA MORALA A CELOR 10 PORUNCI pe ce baza legala mai construiesti ideea de crestinism ?

  A fost Isus doar un rebel si un sarlatan care impreuna cu alti 12 complici au inventat basmele evreiesti in care crede lumea crestina formata astazi din peste 1 miliard de prozeliti naivi prostiti de pastori sau preoti mercenari ? A desfiintat Isus ce a spus TATAL ?

  Draga Benilain, oare suntem condusi doar de sabie, putere si bani asa cum vrea sa ne demonstreze istoria universala ? Crezi ca „dreptatea invingatorului“ este sinonima cu adevarul absolut ? Este sala de judecata identica cu balanta dreptatii ? Nu exista coruptie in justitie indiferent de tara la care ne referim ? Nu exista erori judiciare in America, spre exemplu ? Chiar crezi asa ceva ?

  A fost Pavel un alt rebel sau chiar un sarlatan ? Oare sarlatania lui il facea sa cante cand era in inchisoare ? Sau or fi doar legende evreiesti despre un alt Fat-Frumos ?

  Cum vezi tu afirmatia lui Iacov care scrie, citez:

  (Iacob 1:17)-
  “orice ni se da bun si orice dar desavarsit este de sus, pogorandu-se de la Tatal luminilor, in care nu este nici schimbare, nici umbra de mutare.”

  O fi si Iacob un sarlatan cand vorbeste astfel despre Tatal luminilor ?

  Oare Dumnezeu chiar nu este consecvent cu Sine cum incerca sa demonstreze mercenarul plin de lecturi prin emisiunile sale de pe O2 ? Este Dumnezeu doar un concept ? Doar o notiune ? Dar etica si morala sau bunul-simt sunt tot numai niste simple notiuni cu sensuri infinite ce depind doar de cel ce le foloseste ?

  Benilain, cu atatia sarlatani ascunsi prin toate sistemele religioase te intreb din nou: “LA CE MAI ESTE BUNA RELIGIA ?”

  Ai vreo parere ? Ai un raspuns ?

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 38. 20
 39. Marius Popilian

  “”Benilain, cu atatia sarlatani ascunsi prin toate sistemele religioase te intreb din nou: “LA CE MAI ESTE BUNA RELIGIA ?”

  Ai vreo parere ? Ai un raspuns ?””

  Marius -daca te referi la religia crestina ,eu cred ca inca sute de milioane de oameni sint satisfacuti si plini de multumire la adresa lui Dumnezeu ca prin Isus viata lor a capatat o dimensiune noua si cu perspectiva de vesnicie.
  Isus a spus ,ca nici chiar portile iadului nu vor fi in stare sa stea impotriva bisericii pe care EL a formato.
  Ca in aceasta mare adunatura de oameni sint si lichele ,nu este problema mea ,pe cat se poate este bine sa ne ferim de ele.
  Cei care chiama numele Domnului se feresc de o viata ne-Legiuita si Domnul ai cunoaste pe ai SAI.
  Este Dumnezeu doar un concept ? Doar o notiune ? Dar etica si morala sau bunul-simt sunt tot numai niste simple notiuni cu sensuri infinite ce depind doar de cel ce le foloseste ?””

  Ca Dumnezeu este un concept sau o notiune fara nici o semnificatie reala .ma idoiesc de aceasta.
  Realitatea vieti este ca cei care se apropie de EL cu CREDINTA ,incercarile lor nu sint lasate nerasplatite.
  Dumnezeu este atat autorul credintei noastre cat si cel care o desavirseste.
  Oile lui cunosc glasul lui si nu se duc dupa pastori straini .

  Ps–notiunea ta de Dumnezeu te face sa fi desamagit de modul in care Edi isi prezinta Dumnezeul lui.
  Dumnezeu este UNUL ,problema este ca noi nu respectam porunca nr-1 si 2 ,si ne facem imagini mentale complect interzise de EL,ca apoi sa facem dezbinare din cauza parerilor noastre fanteziste.

  Cu drag
  Beni
  “”

  Beni Plesa

 40. 21
 41. “LA CE MAI ESTE BUNA RELIGIA?”

  RELIGIA, inclusiv cea crestina*, nu ajuta la absolut numic!
  *Religie crestina?!? Oare aceasta formulare nu este un nonsens? Crestinismul nu este (o) religie… Dar a fi al lui Cristos se poate incadra in un “-ism”?
  Hmmm…

  “…pe ce baza legala mai construiesti ideea de crestinism ?”

  Un <b i<z"-ism" are intotdeauna o baza legala; adica este legalist.
  A fi al lui Cristos are ca baza “Dar Eu va spun…”.

  GLADIATORUL

 42. 22
 43. Errata:
  Un “-ism” are intotdeauna…

  GLADIATORUL

 44. 23
 45. Deuteronomul 18.15:
  “Domnul Dumnezeul t?u î?i va ridica din mijlocul t?u, dintre fra?ii t?i, un proroc ca mine: s? asculta?i de el!”

  Ioan 1.17:
  “c?ci Legea a fost dat? prin Moise, dar harul ?i adev?rul au venit prin Isus Hristos.”

  Asa cum ap. Pavel a facut o paralela itre Agar-Lege/Sara-fagaduinta (har), se poate face o paralela intre Moise si Isus? In ce sens?

  GLADIATORUL

 46. 24
 47. GLADIATORULE,

  Din perspectiva ta cum s-ar putea definii notiunile:

  1. INTEGRITATE

  2. CARACTER

  3. VIRTUTE

  4. MORALITATE

  Tu ce parere ai ?

  Multumesc

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 48. 25
 49. SMP

  Perspectiva mea in a defin( i ) acesti tremeni concorda cu cea care se afla in DEX. Nu cred ca am prins ideea pentru ce ma intrebi despre acesti termeni. Ceea ce pot sa spun e ca aceste insusiri, da, sunt parte integranta a unui mod etico-religios de a fi. Insa, in opinia mea, aceasta nu e suficient. Ba as spune inca mai mult: nu foloseste la absolut nimic daca lipseste credinta. Daca te limitezi la acestea, sunt doar parte din “gadilarile firii pamantesti”. Doar acestea singure nu au nimic de-a face cu credinta. Ca sa nu mai spun ca doar acestea, in sine nu implica dragoste. Nu implica nici pocainta. Nici dupa intoarcerea la Cristos nu va putea cineva vreodata sa aiba aceate atribute si sa traiasca in conformitate cu ele 100%. Efortul propriu in a fi astfel nu foloseste la aproape nimic. Si acestea nu se invta din carti… Mmm… ba da, pot fi invatate la nivel teoretic, insa, cum am spus, la nivel practic, daca asta este doar rezultatul efortului propriu…
  A fost un raspuns scurt. Poate ca s-ar mai putea dezvolta, dar cum mie nu imi plac si nu pot folosi cuvitele multe (deh, etnia mea in a carei tzara locuiesti tu…) sper sa fii multumit cu asta.

  Apropós: cum ai raspunde la intrebarea de la #23?

  GLADIATORUL

 50. 26
 51. GLADIATORULE (23),

  O paralela intre Moise si Isus se poate face probabil dupa mai multe criterii.

  Un prim criteriu ar putea fi cel al atribuirii in ambele cazuri al autoritatii de lideri direct de catre insusi Dumnezeu si nicidecum de catre niste simpli muritori adunati intr-o comunitate oarecare.

  Apoi, ar putea urma criteriul legat de scopul autorizarii lor ca viitori conducatori si anume acela de a elibera pe toti cei truditi si impovarati. In ambele situatii atat Moise cat si Isus au fost alesi de acelasi Dumnezeu cu acelasi scop, si anume eliberarea din sclavie a poporului.

  Lui Moise, Dumnezeu i-a acordat onoarea sa conduca pe poporul evreu pe drumul eliberarii de sub tirania Egiptului.

  Lui Isus, acelasi Dumnezeu i-a dat dreptul de a fi unicul mijlocitor, care poate sa elibereze pe oricine crede in El din robia pacatului cu conditia ca cel mantuit sa faca dovada credintei sale prin fapte demne de aceasta. Este exact ce afirma si Iacob, cand se referea la orice crestin, citez: “Credinta fara fapte este moarta.

  Si dragostea fara fapte ramane la fel de moarta deoarece atat de mult a iubit Dumnezeu lumea (nu neaparat numai pe AZS-ei)incat a dat (a trecut la actiune) pe Isus…

  Atat Moise cat si Isus au putut fi priviti ca profeti carora li s-a aratat drumul corect ce-l aveau de parcurs ca lideri ai poporului eliberat prin ei de catre acelasi Dumnezeu.

  Ambii au descoperi faptul ca singura sursa de putere este ascultarea de Dumnezeu si nicidecum lana oilor (zecimea si darurile prozelitilor). Atat Moise cat si Isus au ascultat atat de glasul Atotputernicului cat si de principiile morale scrise de insusi Dumnezeu cu degetul Sau pe cele doua table de piatra.

  Lui Moise si lui Isus le-a pasat de turma lor si astfel n-au devenit liderii unor cete de mercenari carora nu le pasa decat de portofelul lor (Ioan 10).

  Si Isus si Moise au recunoscut pe Dumnezeu ca fiind Tatal luminilor, in care nu este nici schimbare, nici umbra de mutare. Cu alte cuvinte amandoi au recunoscut ca Dumnezeu ramane consecvent cu El insusi, deci Integru.

  Isus si Moise au vazut in Dumnezeu un caracter desavarsit si neschimbator, plin de un Duh de Dragoste.

  Dumnezeu este Dragoste chiar si atunci cand face ca din mijlocul poporului sau sa dispara raul care l-ar putea influenta.

  Duhul Sfant al lui Dumnezeu fiind un Duh de Dragoste este un tot unitar indivizibil de moralitate si virtute. Dovada este insasi LEGEA SA, LEGEA MORALA A CELOR 10 PORUNCI care reflecta atat caracterul neschimbator al Autorului cat si soliditatea fundamentului pe care ar fi trebuit sa fie construit edificiul iudeo-crestin.

  Din pacate crestinismul s-a construit edificiul pe nisipurile miscatoare ale diverselor concilii care au surpat fundamentul constituit de LEGEA MORALA. Astfel crestinismul a eludat insasi CONSTITUTIA SA. Un sistem fara o constitutie care-l defineste este doar ca un cort luat de vantul altor ideologii sau doctrine.

  Din nefericire creatura a schimbat ordinea Creatorului instaurand haosul pe micuta noastra planeta albastra.

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 52. 27
 53. SMP

  Da, ai dreptate.
  In Biblie gasim anumiteparalele intre fapte din V.T. si alte fapte din N.T:; sau mai bine zis evenimente ce au avut loc in vechime, descrise in Vechiul Testament, au aplicatie noutestamentala. Evenimente din trecut care nu au avut loc doar asa, intamplator ci au fost imagini, prototipuri, simboluri ale altora ce-si gasesc aplicatia in Noul Testament. Adica, acestea – care, prin natura lor, sunt de fapt profetice – indica spre Cristos, spre jertfa Lui, spre mantuire, har etc.
  Spre exemplu:
  – cum am mai amintit, paralela pe care o face Pavel intre Agar-Sinai (Legea) / Sara-har.
  -Iona-trei zile in pantecele pestelui / Isus – trei zile in inima pamantului
  – potop – botez
  – Sodoma si Gomora-desfrau la culme si sfarsit / starea in care va fi omenirea cand (si pentru care) va veni sfarsitul
  Si ar mai fi.

  Cred ca m-am facut inteles.
  Esti de acord cu asta; nu? Daca nu, imediat vin pana in Cercelingen :lol: (eh, am mai pus io un “r” din burta ca sa se potriveasca…). Asa ii mai fac o vizita si lu’ fra’i’miu, ca locuieste doar la o aruncatura de batz de tine…
  Daca esti de acord am sa continui. OK?

  GLADIATORUL

 54. 28
 55. GLADIATORULE (27),

  Te rog chiar sa continui. Avem multe idei comune care pot deveni in acelasi timp si punti de legatura, nu-i asa ?

  GLADIATORULE, experienta O&P a aratat ca exista inca multi analfabeti in arta recunoasterii si utilizarii diferitelor stiluri de conversatie. Multi au neglijat acel S-F-A-T adica acea imbinare armonioasa dintre cele patru stilul de comunicare: SINCER – FLECAR -ATENT – TACITURN.

  Nici macar moderatorul sau invitatii emisiunilor sale, n-au realizat diferenta dintre aceste stiluri de comunicare, abordand chiar subiecte care, din cauza unor diferente flagrante de opinii, au condus la conversatii nu tocmai placute. Spre exemplu, pe OXIGEN2 chiar ploua cu injuraturi sau jigniri (a se revedea, spre exemplu, meciul nul dintre NEPOTUL SERTORIUS si POLIHONDRU).

  Experienta O&P, care se apropie de final, a aratat cat este de greu a aborda subiecte delicate ca religia, politica sau echipa de fotbal favorita. Un astfel de subiect atat de controversat poate da nastere si din nefericire chiar a generat dispute care au denaturat starea de spirit a participantilor la o astfel de discutie.

  Totusi, chiar daca O&P a luat hotararea sa stearga posibilitatea incarcarii emisiunilor care le apartin si sponsorilor, din motive comerciale, totusi experienta in sine va pune probabil pe ganduri pe cei dispusi la o eventuala reforma.

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 56. 29
 57. SMP

  OK, sa continui.
  Care este deosebirea intre “Stationarea interzisa” si “Oprirea interzisa”? Orice sofer stie ca, desi sunt asemanatoare prin faptul ca ambele sunt prohibitive, diferenta intre ele e ca acolo unde se indica o interzicere de stationare, poate, totusi, sa opreasca; pe cand acolo unde vede ca nu poate opri e clar ca nu poate nici stationa. E un nonsens sa mai caute un indicator de “Stationarea interzisa”.
  Bun; acum sa trec la aplicatie (chiar daca e cam plastica si nereusita; dar…).
  Isus a zis: “Ati auzit ca S-A SPUS in vechime”. Oare de ce nu “AM SPUS” sau “DUMNEZEU A SPUS”? Sau orice altceva de genul acesta?
  De ce “S-A SPUS” si dupa aceea continua “DAR EU VA SPUN”?
  Fiecare sa-si raspunda singur.
  Legea face apel doar la exterior, la fapte. Nu omor pe nimeni, nu am de ce sa fiu judecat. Sunt o persoana impecabila d.p.d.v. etic, moral, comportamental etc. Cine stie ce este in inima mea? Imaginea mea este buna si in fata legii sunt impecabil. Problema e ca ramane, totusi, o povara in interior care e foarte posibil ca pana la urma sa rabufneasca si in exterior. Chiar daca nu rabufneste, povara ramane. Sau daca se trateaza de indiferenta, ok, nu ai nicio povara. Insa indiferenta este seceta spirituala, emotionala…
  “Dar Eu va spun:”… Aici deja se ridica stacheta. “Iubeste-ti vrajmasul”. In momentul in care il iubesti, mai ai nevoie de indicatorul “Sa nu ucizi”? Nu, pentru ca acesta nu mai are niciun sens. A devenit inuti pentru ca nu mai e nevoie de el. Nici macar nu-ti trece prin minte sa ucizi pe cineva pe care il iubesti. Ma rog, aici cei ce sustin euthanasia, “moartea demna” (!?) ar avea alta parere.
  Acesta este harul lui Dumnezeu care a fost dat: prin licrarea Duhului Sfant in acela care se intoarce la Cristos, se pune in el ceva superior care face ca Legea sa nu mai aiba niciun sens. De aceea spune ap. Pavel ca: “Cele vechi s-au dus; iata ca toate lucrurile s-au facut noi.”
  Bun… Acum sa trec la o paralela care am facut-o eu intre Moise si Isus. Ma rog, poate ca nu e chiar o paralela, dar faptul mi-a dat de gandit.
  Am spus ca evenimentele din Vechiul Testament isi au aplicatie nou-testamentala. M-am intrebat de ce a trebuit sa se scrie tablele Legii de doua ori. “Pentru ca Moise le-a spart pe primele” ar raspunde oricine ar fi intrebat. Si asa este. Totusi, de ce a trebuit sa se faca de doua ori aceasta? Oare nu stia Dumnezeu ca poporul o ia razna si Moise se va supara atat de tare incat va sparge tablele cu Legea care era sfanta? Cum de Moise nu a fost pedepsit pentru supararea lui, care, dupa opinia mea, poate ca e mai grav decat evenimentul de la Cades? Sa nu mai pomenim ca Uza a fost trasnit pe loc pentru ca a vrut sa faca un bine. N-ar fi putut Dumnrzeu sa-i spuna mai bine lui Moise sa coboare mai intai la popor pentru ca acesta urma sa o ia razna, sa-i puna la punct si dupa aia sa urce sa-i dea tablele Legii? Oare de ce nu a facut-o, lasandu-l pe Moise sa le distruga, pentru ca apoi sa-i dea altele? Sau nu stia El ce se va intampla? Nu prea cred. Atunci?
  Explictia mea e ca acest eveniment a fost o profetie ce avea in vedere lucrarea lui Cristos.
  Deut. 18.15: “Domnul Dumnezeul tau îti va ridica din mijlocul tau, dintre fratii tai, un proroc ca mine: sa ascultati de el!” (In Fapte 3.22 si 7.37 se reaminteste aceasta.)
  ACEST EVENIMENT ARATA CA VECHEA LEGE URMA SA FIE NIMICITA PENTRU A FI INLOCUITA CU CEVA CU MULT SUPERIOR.
  Coloseni 2.14: “A sters zapisul cu poruncile lui, care statea împotriva noastra si ne era potrivnic, si l-a nimicit, pironindu-l pe cruce.”
  Daca nu ar fi asa, atuci… ar trebui sa fie exact invers: “daca mostenitori sunt cei ce se tin de Lege, credinta este zadarnica, si fagaduinta este nimicita” (Romani 4.14). Insa “un testament pe care l-a întarit Dumnezeu mai înainte (adica Noul Testament), nu poate fi desfiintat, asa ca fagaduinta sa fie nimicita de Legea venita dupa patru sute treizeci de ani.” (Gal. 3.17)
  Rezulta ca cine se tine de Lege NU VA MOSTENI NIMIC.

  Cate puncte avem in comunun? :)

  GLADIATORUL

 58. 30
 59. GLADIATORULE (29),

  Acum la spartul targului, deoarece am inteles ca odata cu emisiunea nr. 6 din seria de inregistrari cu N.D. se va incheia si proiectul O&P (pacat!) pot sa-ti spun ca avem multe puncte in comun.

  Spre exemplu, primul punct este ca am ajuns amandoi satui la hrana mestecata de altii (mai ales de ciobanii mercenari pe post de pastori) si apoi oferita noua in ambalajul ideologic al oricarei institutii religioase.

  Al doilea punct este ca dorim sa aflam daca legea morala a celor 10 porunci mai este si azi valabila si care este zapisul de care vorbeste Pavel. Se poate identifica acel zapis ca fiind cele 10 porunci ? Daca inclini sa crezi acest lucru inseamna ca insasi justitia omeneasca atat de limitata (sala de judecata nu este balanta dreptatii) si de corupta (plina de subterfugii juridice inventate de ingineria juridica) n-ar trebui sa mai recunoasca faptul ca a fura sau a ucide este un fapt penal.

  Al treilea punct s-ar putea referi la interesul de a defini corect ceea ce numeste Pavel, citez:

  2 Timotei 3:16 Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire,

  2 Timotei 3:17 pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.

  Sa fie, spre exemplu, desfintarea Genezei (vezi O2) o lucrare buna ? Si apoi daca Isus a sters acel zapis care pentru tine este definit ca fiind acelasi lucru cu LEGEA MORALA A CELOR 10 PORUNCI, atunci apare intrebarea: “Care lege l-a putut condamna la rastignirea pe cruce, atata timp cat El, prin harul Sau, a abrogat toate legile ?”

  Oare Iacob (cel din NT) a luat-o rasna cand a afirmat ca, citez:”Iacob 1:17 orice ni se da bun si orice dar desavarsit este de sus, pogorandu-se de la Tatal luminilor, in care nu este nici schimbare, nici umbra de mutare?”

  Cat despre zapis, daca am inteles corect, era o lista cu toate datoriile (pacatele) fiecaruia dintre noi fata de Tatal luminilor, lista ce a fost stearsa de Isus care a platit pentru fiecare dintre noi. Bun. Deci de aici inainte putem trece, spre exemplu, peste sfatul lui Osea care spune:
  “Curvia, vinul ?i mustul iau min?ile omului?” Ce se poate intelege prin curvie ? Ar avea legatura cumva cu acea curvie spirituala condamnata de intreaga Biblie (VT si NT) ?

  Iata dar, GLADIATORULE ca avem totusi si puncte in comun. Cate ? Numai Dumnezeu stie.

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 60. 31
 61. Marius S.

  Chiar inchideti proiectul O&P?
  Sunt si eu de acord cu colectionaru': Pacat.

  GLADIATORUL

 62. 32
 63. SMP

  Inainte de a-ti raspunde, vreau sa stii ca , daca doresti, am putea comunica si in privat daca O&P isi va inchide portile. De fapt, am intrat pe blog-ul tau si am incercat sa iau legatura cu tine lasandu-ti un mesaj pe adresa de e-mail care mi s-a deschis. Aici a durat mult timp moderarea comentariului pe care l-am postat si am dorit sa ti-l transmit.
  Bineinteles ca o comunicare publica ramane deschisa unui multi-dialog, ceea ce ar putea aduce beneficii tuturor partilor implicate dar daca aici nu se va mai putea realiza acest lucru…
  Deci, daca esti dispus, aici ai adresa mea de e-mail:
  ungladiator@gmail.com
  Daca nu, raspunde-mi, totusi, te rog chiar si cu un “NU”; nu este niciun fel de suparare.
  Invitatia este pentru oricine doreste.
  Problema este doar ca eu stau cam rau cu “pianul” si ma cam costa sa dau la clape… :lol:

  GLADIATORUL

 64. 33
 65. SMP

  “Spre exemplu, primul punct este ca am ajuns amandoi satui la hrana mestecata de altii (mai ales de ciobanii mercenari pe post de pastori) si apoi oferita noua in ambalajul ideologic al oricarei institutii religioase.”

  Da, asta ar fi un punct. Cu mentiunea ca io mi-am cam mestecat (si acum cu atat mai mult ma straduiesc sa o fac) singur galusca. Sunt cam berean. Pentru mine, referindu-ma la ceea ce este scris, unica autoritate este DOAR Scriptura.

  “Al doilea punct este ca dorim sa aflam daca legea morala a celor 10 porunci mai este si azi valabila si care este zapisul de care vorbeste Pavel. Se poate identifica acel zapis ca fiind cele 10 porunci ? Daca inclini sa crezi acest lucru inseamna ca insasi justitia omeneasca atat de limitata (sala de judecata nu este balanta dreptatii) si de corupta (plina de subterfugii juridice inventate de ingineria juridica) n-ar trebui sa mai recunoasca faptul ca a fura sau a ucide este un fapt penal.”

  Nu inteleg de ce trebuie sa se puna impreuna si sa se confunde spiritualul cu mundanul. Da, legislatia penala are ca baza legislatia spirituala dar asta e cu totul altceva. Si chiar daca ar fi sa luam acestea impreuna, scapi din vedere un lucru important: legea (chiar cu majuscula) este PUNITIVA. E normal sa platesti pentru ceea ce ai facut rau. Ai facut rau – amenda sau la zdup.Legea se limiteaza doar la asta. Ea in sine nu aduce nicio schimbare interioara.

  Al treilea punct
  a. Citatele pe care le dai nu se refera absolut deloc la pazirea Legii si nu pot fi aduse in sprijinul niciunei doctrine.
  b. Desfiintarea Genezei este la acelasi nivel de gravitate cu desfiintarea judecatii si a sfarsitului prin care se loveste direct in jertfa mantuitoare a lui Cristos. De fapt se loveste direct in El.
  c. Isus Cristos nu a fost condamnat de Lege ci de traditii. Daca evreii ar fi ramas doar la Lege, nu L-ar fi rastignit. Dar adaugarea altor norme dovedeste ca, de fapt, nu au inteles Legea.

  Exodul 24:12
  Domnul a zis lui Moise: „Suie-te la Mine pe munte ?i r?mâi acolo. Eu î?i voi da ni?te table de piatr? cu Legea ?i poruncile pe care le-am scris pentru înv???tura lor.”
  Efeseni 2:15
  în trupul Lui, a înl?turat vr?jm??ia dintre ei, Legea poruncilor, în orânduirile ei, ca s? fac? pe cei doi s? fie în El însu?i un singur om nou, f?când astfel pace;
  katargeO – a scoate din uz, a face inútil; a abroga.
  Romani 7:6
  Dar acum, am fost izb?vi?i (salvati) de Lege ?i suntem mor?i fa?? de Legea aceasta care ne ?inea robi, pentru ca s? slujim lui Dumnezeu într-un duh nou, iar NU DUPA VECHEA SLOVA.

  GLADIATORUL

 66. 34
 67. SMP

  Daca fabrici un produs, aducand o imbunatatire (sau mai multe) acestuia, nu inseamna ca aduci un prejudiciu cumparatorului atata timp cat se mentine relatia calitate-pretz. Asta este in cazul unui prods finit, un obiect (masina, mobila, casa, PC etc.) pe care il cumperi si ramai cu el.
  Dezvoltand ideea, sa mergem un pic mai departe. Sa luam ca exemplu domeniul informatic. Bunaoara, achizitionezi, contra cost sau gratis, un sistem operativ sau un program pentru PC. Stim cu totii ca inacest domeniu producatorii lucra mereu la imbunatatirea si dezvoltarea produsului si iti ofera mereu actualizari de software. Aceste actualizari sunt oferite in mod gratuit; nu trebuie decat sa le descarci si sa le instalezi. Ba, eventual, se instaleaza chiar si singure. Sub aceleasi conditii pe care le-ai acceptat atunci cand ai instalat respectivul software, producatorul acestuia iti ofera mereu, si in mod gratuit, multiple actualizari pentru ca tu sa dispui de un preodus tot mai bun si actualizat. Schimbarile introduse sunt spre beneficiul tau. Prin aceasta isi incalca el o termenii in care ti-a oferit produsul? Este el un mincinos? Prin aceasta si-a schimbat el cuvantul dat? Nicidecum. Ba inca iti convine si esti multumit, nu?
  Sa facem un pas mai departe. Sa presupunem ca cineva iti spune: “Uite, doresc sa-ti ofer 10.000.000 €. Numa’ ca tre’ sa indeplinesti un cutare conditii. Ce zici, batem palma?” (Wow! Oare nu-mi faca nimeni o astfel de oferta?… :lol: ) Orice conditie are, de fapt, caracter obligativ si restrictiv. Dar tie ti se pare ca aceste conditii sunt de bun simt si corecte si decizi sa accepti oferta. Clar ca vei fi sub observatie, caci daca nu indeplinesti conditiile, nu pupi nimic. Chiar daca e greu, doresti banii aia, si te straduiesti sa indeplinesti durele conditii. Vine, insa, gagiu’ maitarziu siti ice: “Stii ceva? Schimb situatia. Iti dau tot ce am si, in plus, in conditii mult mai flexibile si mai optime pentru tine. De fapt oricum aveam de gand acest lucru – oricum voi muri – insa am vrut doar sa te probez, De fapt, am vrut sa-ti dai seama ca tu nu vei putea sa indeplinesti conditiile anterioare. Ce zici, vrei?”
  Este pentru asta acea persoana nestatornica? Consideri ca isi retrage cuvantul?

  Alta chestie:
  Deschizi un cont bancar unde ti se ingreseaza salariul. Ti se elibereaza un libret: il poti folosi in tranzactiile tale bancare, respectiv pentru a retrage bani din cont sau a depune. Dar cu acest libret actiunile iti sunt limitste doar la aceste operatiuni; cu un card de debit sau unul de credit poti sa si faci cumparaturi. Pe langa asta, cardul e si mai mic si mai usor de purtat, ceea ce il transforma intr-un obiect mult mai util.
  Sau sa luam lalta idee. Stii cum este la unele supermarket-uri care au sistemul de carduri de discount. Completezi formularul si pana primesti cardul poti utiliza unul provizoriu. (Ma rog, unele market-uri ti le da pe loc)

  sau: am primit rezidenta, dreptul de a locui si a lucra in tzara in care am emigrat. Odata cu primul contract de munca am putut sa ma inscriu si la Asigurarile Sociale si sa beneficiez si de asistenta medicala. Pana sa primesc cardul definitiv, am avut unul provizoriu. In momentul in care am primit cardul propriu-zis, cel provizoriu a devenit inutil; nici macar nu mai puteam sa il utilizez. Dar il aveam deja pe cel definitiv.

  Promisiunea mantuirii prin credinta a fost data INAINTE de Lege. Aceasta – Legea – a fost data doar pentru o perioada limitata, ca un substitut cu functiuni limitate pana cand avea sa vina acel ceva cu mult mai bun care a fost promis mai dinainte.

  Acum, intrebarea este: Prin “Ati auzit ca s-a spus in vechime: “Sa nu…”; dar Eu va spun…”s-au inasprit regulile, conditiile sau cu totuldin contra.
  – “Sa nu” are relatie, in primul rand, cu partea externa.
  – “Dar Eu va spun” face apel la partea interioara.
  Care din ele este mai usor de tinut in frâu?
  Pai, dualitatea este cam dificila. Rau pe dinauntru si bun pe dinafara… Hm… Insa, daca interiorul e bun, nu ai de ce sa te fortezi sa nu faci ceea ce e rau.Asta vine de la sine.
  Referitor la interior, avem promisiunea Domnului ca, daca ne predam Lui, El il va schimba prin Duhul Sfant.

  GLADIATORUL

 68. 35
 69. GLADIATORULE(32-34),

  Ai cumva ocazia sa citesti brosura: “O singura scriptura, de ce atatea religii” scrisa de regretatul comentator Petcu Constantin ?

  Daca doresti putem in particular stabili modalitatea de a intra in posesia acestei carti. Probabil se va gasi la un stand de carti. Merita citita deoarece aduce multa lumina asupra confuziei voite pe care o face lumea crestina de azi privind LEGEA MORALA si LEGEA CEREMONIALA.

  Pavel a vorbit peste tot despre desfintarea LEGII CEREMONIALE (A JERTFELOR) si nicidecum despre desfintarea LEGII MORALE care defineste pacatul. Iudeii din timpul lui Pavel ar fi dorit ca, legea ceremoniala, care cuprindea si circumcizia, sa fie obligatorie si pentru neamuri. Asa se poate intelege si faptul ca Isus a murit pentru cei care au calcat LEGEA MORALA, LEGEA VESNICULUI SI INFINITULUI DUMNEZEU fiind considerati in virtutea calcarii acestei legi ca pacatosi. Intr-un cuvant este vorba de cei ce doresc sa terfeleasca autoritatea Creatorului, Caracterul neschibator al Tatalui luminilor precum si rolul ispasitor al unicei jertfe perfecte adusa numai de insusi Cristos. Numai jertfa lui Isus, Fiul Sau, a fost acceptata de Dumnezeu (Ioan 3/16).

  Interesant mi se pare si faptul ca doar in LEGEA CEREMONIALA SCRISA DE MOISE si pusa langa chivot, sunt cuprinse pedepsele si blestemele. Deoarece odata cu jertfa lui Cristos a fost IMPLINITA LEGEA CEREMONIALA sau LEGEA JERTFELOR PRIN INSASI JERTFA SA SUPREMA astazi, spre exemplu, nici un crestin si chiar nici tu nu mai esti omorat cu pietre pentru ca nu pazesti ziua a 7-a BINECUVANTATA SI SFIINTITA DE INSUSI DUMNEZEU, asa cum era prevazut in LEGEA LUI MOISE.

  Dar na-i ce face, in acest timp in care unii vorbesc chiar si despre un legalism monstruos, daca vrei sa respecti voia Atotputernicului, respectiv LEGEA MORALA. O oarecare iritare ar putea produce doar faptul ca asemenea aprecieri vin din partea unei persoane (vezi postul nr. 9) care cunoaste BAZS-ul de mult timp si care se pare ca este printre altele plina doar de… lecturi.

  Ce incercam sa-ti reamintesc este faptul ca, LEGEA MORALA este sau ar trebui sa fie fundamentul tuturor sistemelor omenesti inclusiv cele juridice, unde peste tot esti condamnat (sau ar trebui sa fii) daca ucizi, furi sau minti. Din pacate, esti pedepsit mai putin sau deloc daca poftesti casa “aproapelui tau” pe care oricum o poti lua prin diverse subterfugii juridice, sau daca ai treaba cu speculatiile de bursa. La bursa, spre exemplu, speculatia nu se mai pedepseste ca inselatorie cu ani grei de inchisoare, ci primesti chiar si dividende pentru tepele pe care le dai altora sub umbrela speculatiei legale cu actiuni. Ca asa-i in tenis, nu ? Precizez ca intentionat nu discut despre cei acreditati legal cu organizarea de diversiuni si alte actiuni “legale” chiar si crime impotriva unui asa zis terorism.

  Si totusi, crezi ca lumea aceasta va putea supravietui fara conceptul de Dumnezeu care automat te trimite la notiunea de morala ? Crezi ca dictatura legii fara Dumnezeu va putea sa schimbe fata lumii ? Pe ce baza ? Ce poti pune in locul celor 10 porunci (principii) ca sa n-ai parte de haos si de diferite forme de cruzime nestapanita in lume ? Ce valoare mai are notiunea de dragoste (iubire) fara Sursa Dragostei – DUMNEZEU ESTE DRAGOSTE – ?

  Sergiu Marius Popilian, colectionar de opinii

 70. 36
 71. SMP

  “Daca doresti putem in particular stabili modalitatea…”

  Am lasat adresa mea de e-mail. Invitatia ramane deschisa.

  “…de a…”

  …orice. Sper sa pot contribui la ceva puncte comune chiar si pe alte teme, fie ele mai laice.

  GLADIATORUL

 72. 37
 73. Sergiu, sint destule saptamini de cind m-ai intrebat daca italienii din America, ar putea crea un stat independent, si aceasta in contextul in care sugerezi ca biserica s-a constituit ” stat in stat”. Istoria ne spune ca dupa primii peregrini , a urmat al doilea ” val” care nu mai aveau Biblia in mina ci pusca, care n-au mai convituit cu bastinasii ci le-au distrus cultura, civilizatia si organizarea statala. Acesti cotropitori au creat tot felul de lucruri ” noi”: New-York New-England New-Lisabona etc. Ca sa reziste au adaugat puterea legii apoi puterea multimii, au facut o confederatie care a devenit, apoi, SUA. Urmasii acelor nenorociti de bastinasi au fost pusi in tarcuri. Astazi sint incercari anemice de a-si cistiga drepuri; drepturile native, drepturile originale. Fiind lipsiti de educatie, cultura si putere nu stiu ce vor reusi dar daca italienii, nemtii, etc. ar dori sa se intoarca cu citeva sute de ani in urma, asta ar da cistig de cauza bastinasilor. Orice italian stie treaba asta! Cit despre comparatia care vrei s-o faci, este cel putin ridicola; si asta dintr-un singur motiv. Biserica nu a invadat statul comunist ci dimpotriva ,statul comunist a invadat biserica, precum europenii, America. Apoi comunistii au facut ” legi” pentru aparaea cuceririlor revolutionare au ” trimis ” biserica in tarcuri iar pe membriiei la Jilava si Gherla. In acest context am dat exemplul acelui lac de acumulare si a ortodocsilor, si te intrbam daca ai suferit cu si pentru acei nenorociti. ( Sau poate carnetul rosu nu-ti permitea). In acest context dorem sa-ti arat ca nu-ti pasa de legile comuniste care incalcau ” drepturile stramosesti”, dar iti pasa de legile comuniste nedrepte care au fost incalcate de biserica. Aceasta am numit legalism si nu respectarea Legii Lui Dumnezeu , cum vrei sa insinuezi. Pentru ca la fel ca Beni Plesa, stii totul despre mine, stii ce am citit dupa cum stii si ce voi citii, ca sa incepi sa pasesti pe urmele mele iti recomand, POPULAR BELIEFS- Are They Biblical? / Samuele Bacchiocchi. Sabat Fericit / Saptamina Binecuvintata!

  Dr.Virgil Indreiu

 74. 38
 75. SMP

  Daca inca doresti sa continuam “disputa” noastra in particular, astept un semnal de la tine pe e-mail.
  Ca io tot deschid “cutia poatala” da’… nimic…

  GLADIATORUL

Leave a ReplyProiectul MAJESTY in general iar OAMENI si PERSPECTIVE in special s-a nascut din dorinta de a oferi orizont, de a indrazni sa vorbim despre lucruri nevorbite inca si sa aducem prin aceasta gandurile celor ce cauta mai aproape de perspectiva lui Dumnezeu. Fiecare emisiune are o tema, un punct de plecare, de obicei chiar o dilema si tinde spre o concluzie, macar un raspuns la intrebarile din deschidere. Ne bucuram sa constatam audienta, ne bucura reactiile si le consideram o contributie la incercarile echipei. Apreciem comentariile obiective, chiar daca nu sustin punctul nostru de vedere ori pe acela al invitatilor. Regretam deosebit de mult prezenta tot mai frecventa a unor comentarii ce exprima frustrari fara legatura cu subiectul abordat in emisiune. Desi nu subscriem la tonul foarte acid, in mod gratuit, si nu impartasim convingerile sau neconvingerile din unele comentarii, am permis postarea lor, cu speranta ca deschiderea larga a usii va transmite si masura de respect pe care o dorim. Suntem tristi sa constatam deturnarea prin comentarii, a subiectului si concluziilor construite in emisiune. Suntem in situatia de a ne intreba: deschidere, dar in ce masura? Permisivitate, dar si in cazul impertinentei fata de Dumnezeu sau fata de semeni? Libertate de expresie dar cu pretul transformarii acestui spatiu in depozit de frustrare, amintiri apasatoare, conexiuni doar cu gunoiul trecutului sau afirmatii neverificate si denigratoare? Ei bine, nu. Din respect pentru Dumnezeu in primul rand, din consideratie pentru cei ce aleg sa exprime in cuvinte masurate, cinstite, drepte, opiniile lor vom alege sa recurgem la responsabilitatea unei gazde. Toti oaspetii au dreptul la tratament special. Asadar vor fi mai departe bineveniti cei ce spun dar isi cantaresc vorbele; cei ce dezvaluie dar numai dupa ce au argumente; cei ce se refera la subiectul in cauza si nu la campiile ce se vad de pe pajistea nemultumirilor istorice. Ne vom rezerva achitarea responsabilitatii de gazda, din respect pentru munca si intentiile noastre precum si din pretuire pentru cei foarte multi dintre dumneavoastra care veniti mereu pe acelasi drum cu noi.